Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Roloj en la Arkiva projekto  

Gvida konsilio:

Ann-Louise Åkerlund, SEF

Anna Ritamäki-Sjöstrand, E-G

Tomas Jansson, E-G (ankaŭ estro de Stella kaj Fas 3-uloj)

Laboranto:

Stella Lindblom

Kunhelpantoj:

Anita Dagmarsdotter, antaŭa projektlaboranto pri la biblioteko, spertulo pri arkivado

Sten Svenonius, estris la arkivan projekton de la Malmö-klubo

 

   

Nyhetens behag har avtagit

Detaloj

Sommaren har gått sedan jag senast kommenterade mitt arbete. Jag har bland annat haft semester! Det var skönt, för i hettan var det inte många av hjärncellerna som var aktiva.

Det känns inte som att det finns så mycket att berätta längre. Jag skannar, ändrar storlekar och format och lägger in på Kelo. Det blir just inte roligare än så här. Utom ibland.

I förra veckan hittade jag en gammal tidning när jag rotade runt på Esperanto-Gården. Människans vilja att kommunicera så snabbt och enkelt som möjligt består. Här en annons för Åtvidabergs skrivmaskiner, den bärbara varianten!

Man kan konstatera att ingenting i sak har förändrats de senaste sextio åren...

Annars fortlöper arbetet, fast lite långsammare. Nu har jag skannat och lagt in såpass mycket att jag förlorat översikten och minnet. Och från och till dyker det upp dokument som jag tycker mig känna igen. För att slippa dubbel- och kanske trippelarbete har jag en liten lista med årgångar av protokoll och liknande som det är lätt att missta sig på. Varje nytt protokoll jämförs med listan så att jag inte har skannat det redan.

En del andra frågetecken måste rätas ut med andras hjälp. Som till exempel böckerna i låda XXII. "Diverse tidningar, vackert inbundna" är kanske fina att ha i hyllan, men som föremål för svenska esperantorörelsens arkiv platsar inte en inbunden årgång av tidningen Oomoto från 1925 och liknande tingestar. Vad gör vi med dem? Det känns som ett helgerån att slänga dem, men vem i hela friden är intresserad?

När jag står och skannar har hjärnan väldigt lite att göra. Den får liksom vandra runt på grönbete i sin egen takt. Det är då inspirationen slår till emellanåt. Arbetet avbryts för att klottra ner de påkomna idéerna. Ett sånt klottrande har efter bara ett par veckor, av andra, blivit en ny broschyr att användas på bokmässan i Göteborg. Så nån nytta gör jag väl ändå...

Just den här veckan ligger jag efter i arbetsplanen. Efter SEF-styrelsens möte i måndags har jag ägnat några dagar åt att bli av med sånt som måste göras. Som t ex "Nyhetsbrev - augusti 2014" som damp ner i medlemmarnas inkorgar för några timmar sen. Det tar i princip en arbetsdag att iordningställa ett sånt. Jag kollar uppgifter, hittar bilder och skriver om texter för att de ska bli korta, kärnfulla men ändå informativa. Hoppas någon har nytta av dem. Även om det inte är arkivjobb. Fast, som någon sa: "Du skapar ju faktiskt nytt material som ska till arkivet, så jag tycker du ska stressa av".

Det jag mest önskar just nu är att processen med att få tag i arbetslösa utåt arbetsmarknadens träskmarker - det som tidigare kallades Fas 3 - får fart och blir av. Det skulle vara skönt med någon eller några att dela de repetitiva och enklare arbetsuppgifterna med så att jag kan försöka besvara knivigare frågor runt projektet, som till exempel vad vi gör av sakerna när de har skannats och publicerats. Källaren på Esperanto-Gården är inte mer än en nödlösning längre, känns det som.

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   
© EsperantoSverige 2012