Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Roloj en la Arkiva projekto  

Gvida konsilio:

Ann-Louise Åkerlund, SEF

Anna Ritamäki-Sjöstrand, E-G

Tomas Jansson, E-G (ankaŭ estro de Stella kaj Fas 3-uloj)

Laboranto:

Stella Lindblom

Kunhelpantoj:

Anita Dagmarsdotter, antaŭa projektlaboranto pri la biblioteko, spertulo pri arkivado

Sten Svenonius, estris la arkivan projekton de la Malmö-klubo

 

   

När däcket möter asfalten

Detaloj

"When the rubber meets the road" brukar usonierna säga när det handlar om alla detaljer och nya frågor som uppstår när man ska gå från ord till handling. Jag hade ett snack med farsan om det häromdagen också, att många verkar tycka att "det är väl bara att sätta igång och skanna". Jo du, Jorunn... Välkommen till verkligheten. Han sa detsamma om ordboksarbete. "Det är väl bara att kopiera Nyléns gamla bok och ge ut den igen" var en kommentar han hade fått. Jag är resultatinriktad och det kliar i fingrarna att få komma igång på riktigt, men än har jag inte alla detaljer på plats, det är bara att acceptera. Att börja fylla på med inskannat material nu gör att jag måste göra om jobbet sen när vi har fått bitarna på plats.

Idag fick jag tag i Sten och Per-Olov i Malmö. De ska prata igenom saker, titta på Kelo och sen ska Sten och jag snacka ihop oss ikväll. Om allt är upplagt för smash så kan ju de köra igång sitt jobb med Malmöklubbens arkiv. För den som är nyfiken har en diskussion startat under Aktivado - Arkivprojektet i Diskutejo.

Förra veckan fick jag med mig ett par påsar hem för närmare undersökning. Det är ju Matriklar och protokoll som i första hand ska skannas enligt den uppgift jag fått, men jag försöker åtminstone skanna förstasidan av saker och beskriva vad det är när de faller utanför den ramen.

I den första påsen fanns listor över SEFs klubbar, små foldrar kallade Minneslista vilka är en komprimering av planerade aktiviteter, kontaktadresser od och bilades La Espero. Där fanns också en hopbunden bunt "SEF-leteroj" som var en blandning av ca 8 dokument. De flesta SEF-leteroj, men även utskick inför styrelsemöten. Av dessa skannade jag helt enkelt förstasidan av respektive dokument och bestämde mig för att de får ingå i formatet TEKO. Med ledning av förstasidan kan man väl sluta sig till om det är värt att gräva i arkivet efter mer? En annan tjock bunt är diverse blanketter med rapporter från klubbarna om verksamhet och antal medlemmar, men den informationen har ju uppenbarligen sammanställts i klubbmatriklar, så jag lutar åt att skanna förstasidan och bara beskriva saken. Bunten är från 1944 medan klubbmatriklarna hittills är från slutet av 30-talet.

I påse nr 2 fanns fyra mappar: två med programutskick som SEF gjorde till klubbarna (fick de bestämma själva vad de skulle göra eller var SEF en "hydra"?), en med pressutskick och den sista med info om "SEFs flygande utställning" som gick runt mellan klubbarna under tiden Lucia -33 tills den av allt att döma fastnade i Nässjö 24 augusti -36. Ingen av dem kommer att skannas helt och hållet, men jag gör sammanställningar av innehållet och skannar en förstasida. På så sätt blir det möjligt att köra en andra vända någon gång i framtiden och välja ut nästa del av intresse om mer ska skannas.

Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen och dra till Lesjöfors. Dagens uppgift är att översiktligt gå igenom resten av det som verkar vara arkivmaterial, så att jag får ett öga för vad det faktiskt innehåller och kan se hur vi bygger upp katalogen på Kelo.

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   
© EsperantoSverige 2012