Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Roloj en la Arkiva projekto  

Gvida konsilio:

Ann-Louise Åkerlund, SEF

Anna Ritamäki-Sjöstrand, E-G

Tomas Jansson, E-G (ankaŭ estro de Stella kaj Fas 3-uloj)

Laboranto:

Stella Lindblom

Kunhelpantoj:

Anita Dagmarsdotter, antaŭa projektlaboranto pri la biblioteko, spertulo pri arkivado

Sten Svenonius, estris la arkivan projekton de la Malmö-klubo

 

   

Snart ska jag börja skanna dokument

Detaloj

Den senaste månaden har varit full av förberedelser, kongress, rigga projektet, utreda och inreda, hitta formen och skapa rutiner, gå igenom lådor. Men nu ligger en hög papper bredvid mig som jag kan börja skanna och lägga till handlingarna.

Hela tiden har jag funderat på hur vi ska göra för att få med oss Malmöklubbens databas. Det är enligt uppgift en access-databas, vilket inte bara är att stoppa in på hemsidan hur som helst. Access och MySQL är helt skilda saker. Det här har fått mig att lära mig en hel del om databaser och hur man ska kunna göra innehållet tillgängligt.

I natt (14 maj) hade jag svårt och sova. Låg och vred mig som en mask och tankarna värkte. Så slog det mig att jag inte behöver förhålla mig till att Malmöklubben har en databas. De har ju skannat in en massa dokument och det räcker. Jag blev alldeles full i fnatt, fast det var natt, så jag satte mig vid datorn igen och kollade på andra lösningar. Efter någon timme visste jag hur jag skulle göra och livet blev med ens så mycket enklare så jag gick och la mig och somnade gott.

Idag har jag läst det finstilta och jämfört olika tillägg som gör nästan samma sak. Resultatet syns på kelo.esperanto.se. Eller, nja, syns är väl att ta i. Det ligger inga inskannade dokument där än, men snart. Nu vet du hur du kan hitta dem i alla fall. kelo.esperanto.se - La stokejo por malnovaĵoj. Allt det där får ligga på en egen sida har jag till slut beslutat. Det har ju inte på EsperantoSverige att göra, för det är ju historia. Men jag vill ju inte lasta ner den nya info-sidan med sånt här. Eftersom ingen mer än de som lägger in filer ska kunna logga in så gör det ju inget att den ligger på en egen hemsida. Det är bara att länka dit sen.

Det sista vi behöver bli överens om är vilken info som ska hänga med dokumenten och hur mycket jag ska skriva, som t ex år/datum, inblandade, ort, typ av dokument, beskrivningar osv. Men så fort det är klart ska här läggas upp dokument. En annan viktig juridisk detalj som det slog mig idag att det kan vara bra att bestämma är vilken sorts rättighet vi ska använda för det vi lägger ut. "Creative Commons", copyright, fri användning - vad? Det är det nog ingen som tänkt på än...

Tillägg 20 maj:

Efter en mycket innehållsrik, rolig och upplevelsemättad helg har jag skakat loss igen. För den nyfikne kan jag berätta att jag och sambon åkte till "Fjollträsk" som det heter här i utmarkerna, dvs Stockholm. Vi var på jazzkonsert med Lasse Lindgren SOS Constellation på Nalen med Janne Schaffer som gäst. Bettan Gröning var också där med make, samt min pappa Roland. Bättre än så här blir det inte...

Naturligtvis har diskussioner angående tilläggen fortsatt och igår, efter sammanlagt ca 3 timmars testande verkar Anita och jag ha blivit överens. Vi köper DJ-Catalog2. Det funkar för mycket mer än arkiv och bibliotek och kostar ca 500 kr för ett år med uppdateringar och stöd. Med detta tillägg kan vi göra om vårt medlemsregister samt fixa en del andra saker som vi måste ha ordning på, som böckerna på EC osv. Det känns skönt och lugnt att ha kommit fram till ett svar som håller. Nu kan jag börja fixa med skanningen, för nu vet jag vad som ska in i registret och hur jag ska göra. Kul!

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   
© EsperantoSverige 2012