Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Roloj en la Arkiva projekto  

Gvida konsilio:

Ann-Louise Åkerlund, SEF

Anna Ritamäki-Sjöstrand, E-G

Tomas Jansson, E-G (ankaŭ estro de Stella kaj Fas 3-uloj)

Laboranto:

Stella Lindblom

Kunhelpantoj:

Anita Dagmarsdotter, antaŭa projektlaboranto pri la biblioteko, spertulo pri arkivado

Sten Svenonius, estris la arkivan projekton de la Malmö-klubo

 

   

Uppackningsdag 3

Detaloj

Det blev en trög morgon. Huvudvärk, molande värk och stickningar i ögonen som kändes för stora för ögonhålorna höll mig kvar i sängen en stund extra. Det är de här symptomen jag märkt kommer sig av mögel. Arbetsdagen startade med öppet fönster för att vädra ut dunsterna. Igår fick jag hjälp av Joakim som är på besök här på E-G. Han stuvade om i "bokgarderoben" så att jag kan få in fler lådor där. Ännu står 2-3 kartonger fulla med "Ido och planspråk" kvar under ett av borden. Vad gör vi med dem?

Dagen tänkte jag ägna åt att gå igenom den sista laddningen i hyllan, totalt åtta banankartonger märkta "SEF" samt en mindre låda med gamla pärmar. Den inre sidan av hyllan som var full av lådor igår innehåller idag två som ska gås igenom, samt en tom kartong för eventuella omflyttningar. De gula plastpåsarna på bilden innehåller "dagböcker" och kassaböcker från SEF från 30- och 40-talen. Andäktigt satt jag en stund igår kväll och läste. Det som slog mig och gick in i hjärteroten var hur många aktiva klubbar det fanns då. Jag började skriva ner namn på orter med noteringen "Esp. kl" och listan blev längre och längre. Totalt 140 klubbar mellan 1936 och 1943 hann jag hitta. Bland namnen finns sånt som Stockholm, Göteborg och Malmö, men även ställen man knappt vet var det ligger, som Vattholma, Hishult, Svensbro-Borgunda, Jättendal, Hagebyhöga, Hällevik, Östanbo och Vansäter. Hudiksvall, Hofors, Arboga, Enköping, Alfta, Leksand, Nyköping, Åtvidaberg, Västervik, Mörbylånga, Alingsås, Mora, Boden, Krylbo och Östersund är i alla fall namn jag känner igen. Och det här var en handfull ur listan...

Det är klart att livet var dramatiskt annorlunda på den tiden. Ingen tv, kanske bio i svartvitt och en kristallmottagare i finrummet. I kassaböckerna finns flera noteringar om att Malmgren, Strönne och andra använt telefonen med notering om vad samtalet kostat. Det var en annan verklighet. De fysiska avstånden var på något sätt längre. Idag behövs för det första inte så många klubbar, även om det funnes medlemmar på alla dessa platser. Det i sig är inget att gråta över. Men jag blir fascinerad och tänker på vad som gjorde denna avklingning i intresse möjlig.


Den första lilla lådan visade sig innehålla inbundna dokument. Det första jag sneglade på har tillhört Paul Nylén och är nr 1-20 av "Bulteno de Esperanta Preso Agentejo" mellan maj 1927 och december -28, en sorts månatlig tidning med nyheter, främst av polskt slag.

Under den ligger "Generalitat de Catalunya (dum hispana milito) 1937-1938" med propagandameddelanden. Jag känner historiens vingslag dra över nackhåren som reser sig. Ett citat nederst på första sidan lyder "Ĉiu teknikisto kaj elpensisto, sub la malnova sistemo estis submetita al la reĝado de la financistoj." Med facit i hand får man konstatera att just inget hänt de senaste 80 åren. Jag är ingen socialist - jag ser kampen mellan röda och blå som en konstlad strid skapad av dem som styr enligt den gamla modellen Söndra och härska. Medan de små människorna är upptagna med detaljer gör överheten vad de vill i lugn och ro. Men att se det i skrift, på ett papper som någon suttit och hamrat på skrivmaskin, med förkryssade stavfel, får en att känna en nerv, en närhet. Häftigt.

Resten i lådan är:

"The British Esperantist" 1960-64

Enstaka nummer av "Esperanto-Folket" 1910-11

Revuo "Esperanto" de UEA 1937-39

"El Popola Ĉinio" 1950-51

En hopbunden packe innehåller "Tre band Heroldo ur Paul Nyléns samling".

Det skulle väl möjligen vara Esperanto-Folket som är av intresse ur den här lådan. Men jag återbördar allt och ställer in det i "Tidskriftsgarderoben".

Såhär detaljerat kan jag inte fortsätta dagen. Det är ju ändå en översiktlig genomgång som pågår, för att sortera stort och smått, och i ljuset av mitt uppdrag är ovanstående smått, trots de enorma konsekvenser som ligger bakom orden.

 

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   
© EsperantoSverige 2012