Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Program

Detaloj

Kongressens tema

Årets tema lyder "Språkliga rättigheter". Det är hämtat från UEAs nya övergripande strategi som konstaterar att det finns välkända institutioner för mänskliga rättigheter som t ex Amnesty International och organisationer som står för djurs rätt och naturskydd i större utsträckning som t ex naturskyddsföreningar, WWF och liknande. Men för alla utrotningshotade språk finns ingen välkänd gruppering. Är det månne en uppgift för esperantovärlden? Det kan du grunna på tills i maj.

Huvudföreläsare är i år Stefano Keller som är ansvarig för Eksteraj rilatoj i UEA-styrelsen. Olof Pettersson kommer att göra en variant av den föreläsning han och Hokan Lundberg höll i Helsingborg. Arild Matsson kommer att ta hand om de eventuella spontana elever som dyker upp. Om tekniken står oss bi kommer vi att få en kortare pratstund i storbild över Skype med Martin Strid som befinner sig i Armenien. Förhoppningen är att han har hittat armeniska esperantister som kan medverka också.

Utflykt

Fredagen börjar kl 13 med en utflykt. Vad är väl en kongress utan en utflykt, säg. I år har vi koncentrerat oss på det näraliggande, nämligen Karlstads stadskärna. Värmland består till största delen av granskog, men utanför knuten på Kongresejo finns en hel del små intressanta upptäckter att göra. Anita Dagmarsdotter, boende i Karlstad och van vandringsguide från tidigare, lotsar oss runt på en maklig promenad på ca 3 km till ett femtontal platser. Efter en kortare inledning går vi till någon av de näraliggande restaurangerna för den gemensamma måltiden. Promenaden går vidare längs älven och Sandgrundsudden. Där ligger Länsmuseet och Sandgrund, det gamla (ö)kända danshaket som förra året omvandlades till museum. Den internationellt kände akvarellisten Lars Lerin har Sandgrund som bas. Några kanske kommer ihåg utflykten till Munkfors för några år sedan eller har sett filmen "För dig naken" på tv eller bio. Ni kan få ett kärt återseende medan nytillkomna har något fascinerande att vänta på. Efter museibesöket fortsätter resterande del av stadsvandringen.

I priset ingår guidad stadsvandring, lunch samt inträde på konstmuseet. Pris: 270 kr. Boka tillsammans med anmälan i Butiko. Du kan ange särskild diet/allergi i anmälan.

Fredagsföredrag

Esperantoförbundet har startat en process för att titta lite mer fokuserat på hur information hanteras. Detta ämne ligger nära det som händer på internet-sidan med EsperantoSverige och förhoppningarna och möjligheterna att även utveckla domänen esperanto.se. Föredrag kommer att ges efter utflykten.

Som en pärla på ett halsband kommer nästa programpunkt. Projektet EsperantoSverige fortsätter efter SEF att berätta om vad ESse är och hur det fungerar. Detta är en introduktion. Mer kommer under kommande dagar.

Allt pekar för tillfället på att Förlaget Eldona Societo kommer att ha sitt årsmöte på fredag. Därutöver pågår Interkona vespero. Fika, dvs kaffe eller te med en smörgås (50 kr, förbeställs) kommer att finnas från kl 15 och framåt för dem som beställt. För den som vill kommer det att finnas konstant tillgång på olika brädspel.

Lördagsmingel med årsmöten

Kongressens invigning sker officiellt kl. 13 på lördag 11 maj. Den inleds enligt planerna med lokala politiker i en avslappnad situation tillsammans med kongresstemat.

Årsmöten kommer att hållas för SEF (Svenska Esperanto-förbundet), ILEI (Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj) samt KELI (Kristana Esperanto-Ligo Interncia). Samling och diskussion av kommande verksamhet för intresserade samt ansvariga inom projektet EsperantoSverige. I samband med detta hålls, i mån av utrymme och efterfrågan, även en kortare genomgång av samarbetsmetoden OLSON.

Dagen avbryts emellanåt av fika. Vissa måltider kan bokas och betalas med anmälan i Butiko. På förmiddagen räknar vi med att de flesta fortfarande smälter hotellfrukosten och därför kommer det att finnas frukt. På eftermiddagen serveras kaffe eller te med macka. Lunch intages privat på någon av de många restaurangerna och matställena i närheten. För den mindre nogräknade och stressade finns Timmys väl instekta korvmoj tvärs över gatan. För gänget som inte kan bestämma smakinriktning har vi Mitt i City där man kan köpa mat från flera håll och ändå sitta tillsammans. Pizzerior, Åhlénsrestaurang, sushi, rawfood på Happy eller en standardiserad lördagslunch på någon av restaurangerna runt Stora Torget. Allt är möjligt.

Kvällens buffé serveras av husmor på Residenset. Hon brukar ha hand om middagar för landshövdingen med gäster, så vi är i goda händer. Till maten blir det internationell underhållning av lokal kurdisk musik- och dansgrupp. Fika för- och eftermiddag samt kvällsbuffé med underhållning kostar 330 kr.

Söndagseftersläckning

Kongressen avslutas lagom till lunch så att alla hinner återbesöka den nya favoritrestaurangen från lördagen alternativt nogsamt undvika att upprepa samma misstag som under gårdagen innan hemfärden. Förmiddagsfika bestående av kaffe eller te samt macka kan beställas i förväg. Idag förväntar vi oss att några kanske vill åka hem så fort som möjligt och behöver lite mer påfyllning efter hotellfrukosten.

De som yrvaket har insett att de sitter i en styrelse har möjlighet att bedriva konstituerande möten och övriga kan vi säkert hitta på något åt. Under söndagseftermiddagen planerar vi att hålla introduktionskurs i esperanto för lokalt nyfikna. En utställning har funnits i Bibliotekets foajé veckan innan kongressen och förhoppningen är att någon har sett den och blivit nyfiken. För att dessa ska slippa läsa i tidningen att de missade introkurs på fredagen håller vi den efter att tidningarna har publicerats.

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   

Artikoloj en tempa ordo  

   
© EsperantoSverige 2012