Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Om kväden och esperanto i radio P4

Detaloj

Valdemar Langlet har blivit aktuell i radio och som en uppföljning intervjuades Martin Strid den 12 maj 2015 om det Valdemat-kväde han ska framföra med oss på Svenska Esperantokongressen i helgen. Planen är också att det ska framföras på Världskongressen i Frankrike i sommar.

Martin har länge varit fascinerad av de färöiska kvädena och hur de hjälpt till att både behålla minnet över ett folks historia, men också dess språk. Han är för övrigt inbjuden till Färöarna i sommar för att föreläsa om sina insikter i kväden. Han hoppas att denna konstart, som antagligen varit spridd över stora delar av Europa förr i tiden, kan få ett uppsving som bärare av kunskaper som annars går förlorade.

Redan finns några gamla färöiska kväden översatta till esperanto. Martin använder gärna det språket, som han anser är överlägset när det gäller att korrekt återge originaltexter, eftersom det är så flexibelt och lätt att jobba med. Valdemarkvädet däremot är nyskrivet och kommer att premiärframföras i Uppsala den 15 maj, alldeles i närheten av Valdemar Langlet-parken.

Martin ser i förlängningen att kväden på esperanto kan bidra till att stärka esperantister över hela världen genom att man kan sjunga och dansa tillsammans om hjältedåd i de egna leden. Esperantohistorien kan uppvisa många människor som gjort olika heoriska insatser på många sätt. Det här kan alltså hjälpa oss att minnas vår egen historia.

Intervjun kan höras i radio. Mellan ungefär 1:04 till 1:23 ligger intervjun.

 

 

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   

Artikoloj en tempa ordo  

   
© EsperantoSverige 2012