Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Esperanto på Arkivens Dag i Lidköping

Detaloj

Arkivens dag firades gränslöst

Publicerad tisdag, 17 november 2015, 17:12 av Redaktionen

I lördags arrangerades Arkiven dag, en årligt återkommande dag som anordnas av arkiv runt om i Sverige samt i övriga nordiska länder. På biblioteksscenen i Lidköping presenterade en rad olika föreningar och arkiv sig. Årets gemensamma tema för Arkivens dag var: Gränslöst.

Inga Johansson, Göteborgs Esperantoförening, berättade om språket Esperanto och dess historia som ett gränslöst hjälpspråk. Hon gav en historisk bakgrund till språkets framväxt, speglat i Europas stora konflikter under 1900-talet. I Skaraborgs Föreningsarkiv finns arkiv från flera Esperantoföreningar i Skaraborg och en utställning med material från dessa arkiv finns på Lidköpings Stadsbibliotek.

Under dagen presenterade även en rad andra föreningar sin verksamhet. Det handlade bland annat om internationellt arbete i Lidköping, ekumenik/diakoni samt kampen mot slaveri och barnarbete. De gav alla uttryck för ett gränslöst engagemang som så många föreningar i Skaraborg har.

Under dagen fick besökarna även inblick i vad man kan hitta i arkiven. Dels i föreningsarkiven, men även i Vänermuseets arkiv och Lidköpings kommunarkiv. Lidköpingsbygdens Släktforskarföreningen berättade om nya gränslösa perspektiv på släktforskningen genom ny DNA-teknik. Dessutom kunde intresserade besökare ta del av hur man med hjälp av datorer och internet kan bli bättre i sin släktforskning.

Arkivens dag i Lidköping var ett samarrangemang av Skaraborgs Föreningsarkiv, Lidköpings kommunarkiv, Lidköpingsbygdens Släktforskarförening och Lidköpings Stadsbibliotek. Medverkande var BLLF Sweden (Front mot slaveri), FN-föreningen i Lidköping, Göteborgs Esperantoförening, Lidköpingskretsen av Röda Korset och Vänermuseet.

- Elisabet Eriksson

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton
   

Artikoloj en tempa ordo  

   
© EsperantoSverige 2012