Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI
Filtrilo
 • Al Mireille

  1887/88 en CO

  Hans - al Budapesxto?

  kvar semajnoj

  kongreso> al aliaj landoj > Bernard

  Tanzanio kaj najbaraj regionoj de Kongo kaj Kenjo

  klubbar

  Informletero

  tidning Yogolelo och ...

  rätta brev ... frågor till Jan, ibland till Helga, när mina språkunskaper inte räckte till.

  engelsk brevkurs

  TEA - i st för två reg.

  kongresser

  4-a Afrika Kongreso

  fino - preskaux

   

   

 • Robin Rönnlund från SEJU om Esperanto i P3

  Robin Rönnlund, ordförande i SEJU, var gäst i dagens Morgonpasset i P3 och berättade om esperanto. Det går att lyssna i efterhand på nätet, inslaget - ungefär 45 minuter långt - börjar ungefär 1:36:30 in i programmet:
   
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/288637?programid=2024#

 • EC sägs INTE upp!

  (Reviderad 1 december - sista två styckena ändrade.)

  Häromdagen hörde jag att SEF en gång i tiden hade en lokal vid Tegelbacken. Det var uppenbarligen före min tid, för jag minns från min barndom en källarlokal i Tallkrogen i Stockholms södra delar. Världskongressen i Stockholm 1980 var framgångsrik, så till den milda grad att man då beslutade att flytta upp sig i världen och därmed hyrdes lokalen på Brunnsgatan, mitt i smeten norr om Kungsgatan och mellan gatorna Malmskillnads och Regerings.

  Där var det livligt med klubbmöten, kurser, lönebidragsanställda som kunde ta emot telefonsamtal och strökunder som tittade in. La Espero trycktes och efterarbetades där samtidigt som lokalen var lager för både SEF och förlaget. När lokalen skaffades uppgick den officiella medlemssiffran till ca 2000. Under åren dalade den samtidigt som priserna steg. Vid en chockhöjning av hyran 1995 togs beslut att flytta Esperanto-Centro till en billigare adress - Vikingagatan 24 i Vasastan. Då hade hade medlemsantalet hunnit sjunka till ca 1200. Tack vare generösa gåvor hölls verksamheten igång.

  Redan 2002 noterade dåvarande styrelsen att det var dags att hitta en ännu billigare lokal. Hyreshöjningar och ständigt sjunkande medlemstal tog återigen ut sin rätt. Ändå har kontraktet för EC hunnit förnyas tre gånger till, åren -04, -07 och -10. Revisorerna har pekat på den dåliga ekonomin och det minskande ekonomiska utrymmet. Aktiviteten är inte heller tillnärmelsevis så stor som den varit tidigare. Idag har kursverksamheten nästan upphört och det är egentligen bara Stockholmklubben som använder lokalen till sina medlemsmöten ett par timmar i veckan. Medlemstalet för SEF är nere i ca 300 personer. Att återigen förnya kontraktet i tre år framåt känns därför inte genomförbart.

  Generellt kan man säga att stödet för EC är begränsat eller helt saknas ute i landet, medan stockholmarna gärna ser att lokalen är kvar. Det fanns erbjudanden och förslag till lösningar, men inget som skulle lösa problemen på längre sikt än ett år framåt. Det här gör ju frågan enklare eftersom SEFs uppgift är att stödja samtliga medlemmar och deras aktiviteter, inte bara huvudstadens, samt att syftet är att sprida esperanto, inte att hålla lokal. Saken har diskuterats livligt under oktober-november. Styrelsen har haft ordinarie möte i frågan 7 november och två extra möten den 14e och 21e november. Mötet den 14e skedde samtidigt på EC och genom Skype dit flera som känner sig engagerade i frågan hade bjudits in. Alla kunde inte delta utan anmälde sin åsikt i förväg.

  Efter livlig argumentation in i det sista togs beslutet att inte förnya kontraktet. Detta innebär att vi har EC kvar till slutet av augusti 2014 eftersom uppsägningstiden är nio månader. Genom att säga upp EC får vi utrymme att göra det vi måste för att anpassa verksamheten efter verkligheten. De stora minusposterna minskar rejält, men inte helt, om ett år. Vi måste satsa på att synas, hålla kvar gamla medlemmar och framför allt intressera nya. Hemsidorna och deras utveckling är en viktig del i det arbetet.

  I styrelsen finns en oro att medlemmarnas stöd i form av gåvor kommer att minska om vi säger upp EC. Å andra sidan förmodar vi att de flesta som skänkt pengar inte har gjort det specifikt för EC. Vi hoppas istället att fler kan känna sig inspirerade av att vi siktar mer på själva språkets spridning och att vi därigenom får fler medlemmar i Rondo Langlet och en välbehövlig nystart.

  Uppsägningen av EC skulle ha skett den 29e november, sista arbetsdagen i månaden. Beslutet togs den 21 november, men vi ville på det här sättet ge utrymme för eventuella mirakel. Vad som hänt är att våra presumtiva andrahandshyrare ställer upp i tre år framåt. Det innebär att vi hyr ut det inre rummet, vilket i sin tur innebär att vi måste komma ihåg när vi har tjing på lokalen. Det här löser egentligen inte heller de problem vi har - totalt sett går vi fortfarande back - men det skjuter upp avgörandet ett tag till, till en kostnad som är hanterbar, medan vi kan planera i lugnare takt för framtiden.

  För att anpassa oss till den nya situationen - oavsett vilken den skulle ha blivit - har redan en boxadress införskaffats och telefonnumret ska läggas över på ett mobilabonnemang som gör att vi behåller numret men kan ta med oss telefonen där vi är nåbara, som t ex under kongressen.

 • Bonvenon al la klubo de Upsalo!

  Nova klubo ĉe EsperantoSverige estas la klubo de Upsalo, kies aranĝoj nun videblas en nia Kalendaro.

  La Upsala klubo ne estas nova en iu alia senco, ĉar ĝi fondiĝis jam en 1891 kaj estas la dua esperantoklubo en la tuta mondo.

  Kvizo:

  Kiu sveda piedpilka klubo fondiĝis en la sama jaro kiel la Upsala esperantoklubo?

  Kiu estas la plej unua esperantoklubo en la mondo?

 • Vi povas helpi la Afrikan kongreson!

  Per subtena aliĝo, iu ajn en la mondo povas subteni aranĝon kiun ili favoras sed ne mem povas partopreni.

  Tio estas japana kutimo. Mirejo Groĵan klarigas pri la 5a Afrika kongreso (AKE) en Kotonuo: "Estas gesamideanoj, kiuj tre subtenas la ideon de tiu kongreso, sed ne povos veni pro personaj cirkonstancoj. Tamen por subteni, ili aliĝas kaj pagas la kongreskotizon. Tio estas subtena aliĝo. Poste, kiam venas la eblo mendi hotelon, manĝojn kaj ekskursojn, ili mendas nenion. Ilia kongreskotizo estas donaco al la kongresa kaso. Ilia nomo aperas en la listo de partoprenantoj."

  La kvina Afrika Kongreso de Esperanto (AKE) okazos de la 29-a de decembro 2013 ĝis la 4-a de januaro 2014 en Kotonuo, la plej granda urbo el Benino. La kongreson realigas Afrika Komisiono de UEA, Asocio de Beninaj Esperantistoj (ABeE) kaj la neregistara organizo Scio Sen Bariloj (SSB). Pasis 18 jarojn ekde la lasta, kvara kongreso. Subteno al la Afrika agado estas ege grava.

  Unu persono jam elektis la manieron subteni la kongreson per aliĝo. Bonvolu konsideri tiun eblon, ankaŭ vi.

  Ligo al la kongresa paĝaro

 • Automatisk takläggning! - Aŭtomata ĉapeligo!

    Om du inte redan har uppmärksammat att det finns en liten ny knapp i verktygsfältet när du skriver en artikel här, så ge dig hän i Aktivi-menyn och klicka på Verki artikolojn. Väl där får du klicka på knappen "Nova artikolo" för att se vad jag pratar om. Även om du inte har den bittersta plan på att skriva någon artikel kan du alltid tjuvkika. Klicka bara på "Ĉesi" istället för "Konservi" så sparas ingen artikel.

  Som synes i bilden ligger det en liten cx>ĉ i slutet av tredje raden ikoner. Man kan med andra ord skriva eller klistra in en cx-text och sen klicka på denna lilla knapp för att få takläggning. Tack Andreas!

  PS För artikelrubriken får man fuska och först lägga in den i artikelfältet och sedan klippa över den i fältet Titolo högst upp i bilden när man har taklagt.

  När man skriver in en rubrik med cx-metoden blir den automatiskt taklagd när man lämnar rubrikfältet.

  Om man inte kör med automatisk takläggning med hjälp av filer i datorn, vill säga. Såna finns att ladda hem för Mac och Windows i Dosiera arkivo - Teknikaĵoj.

   

    Se vi jam ne vidis ke troviĝas eta butono en la ilobreto verkante aritkolon ĉi tie, iru al la Aktivi-menuo por alklaki "Verki artikolojn". Tie vi devas alklaki la butonon "Nova artikolo" por povi vidi pri kio mi parolas. Kvankam se vi tute ne intencas skribi artikolon vi povas ŝtelrigardi la funkcion. Nur alklaku "Ĉesi" anstataŭ "Konservi" kiam vi pretas, kaj neniu artikolo konserviĝas.

  Videble en la bildo estas la eta butono cx>ĉ fine de la tria linio de bildetoj. Tio signifas ke oni povas aŭ skribi aŭ alglui cx-tekston kaj poste uzi tiun ĉi butonon por ĉapeligo. Dankon Andreas!

  PS Por ĉapeligo de la artikola titolo vi devas unue skribi tiun tekston en la artikola kampo, ĉapeligi kaj poste eltranĉi ĝin kaj alglui en la titola kampo plej supre en la bildo.

  Kiam oni entajpis titolon, ĝi aŭtomate ĉapeliĝas kiam oni foriras de la titola kampo.

  Sed kompreneble ne se oni uzas aŭtomatan ĉapeligon per dosiero en la propra komputilo. Elŝuteblas por Makintoŝo kaj Vindozo en la Dosiera arkivo - Teknikaĵoj.

   

   

 • Kelkaj ŝanĝoj en la Diskutejo

  Ĉar pluraj membroj plendis ke ili ne komprenas la strukturon aŭ uzon de la Diskutejo, mi nun faris kelkajn ŝanĝojn.

  La antaŭa langeto "Laste aldonitaj", kie vi povis trovi la noticojn kun la flagoj "novaj" ekde via lasta vizito, nun nomiĝas "Novaj noticoj". Tiun ŝanĝon mi faris por pli bone speguli pri kio temas, sed ankaŭ por malsimiligi la nomon de tute nova paĝo nomata "Laste okazis". En tiu langeto ene de la Diskutejo, vi nun povas trovi la lastajn 50 noticojn en ĉiu temo dum la lasta monato. Ni esperas ke vi vizitas kaj ensalutas minimume unufoje monate, do... Flanke vi ankaŭ vidas noticajn listojn de la Freŝaj temoj kaj de noticoj al kiuj vi abonas.

  Krom tio mi ankaŭ forprenis la langetojn por Senrespondaj, ĉar tio estas vere nur interesa servo por moderantoj kaj administrantoj por ne perdi demandojn, kaj Membroj al kiuj oni povas trovi ligon sub la supra menuo "Membroj".

  La lasta paŝo de tiu ĉi ŝanĝo (kelkaj verŝajne pensas ke estas plibonigoj, sed certe aliaj ne) estas ke mi refaros la helpilojn kaj metas informojn por la Diskutejo sub tiu menuero en la supra menuo. Do, vi ankoraŭ alklaku "Diskutejo" por iri tien, sed sub ĝi troviĝas helpon kaj informojn pri la diskutejo.

  Se vi volas laŭdi, plendi, aŭ eĉ sugesti ion - bonvolu ensaluti kaj uzi la Diskutejon!

 • EsperantoSverige på klubbmöte i Malmö

  (Sten Svenonius, 2012-11-24)

   

  På vårt senaste klubbmöte i Malmö, den 21/11, hade vi portalen "EsperantoSverige" som tema för kvällen. Vi är inte så många deltagare på kvällsträffarna numera, men 5 intresserade dök i varje fall upp.

  I samband med konferensen i Norrköping 2010 pläderade vi från Malmö för att kommunikationen MELLAN esperantister i landet förbättras och att kommunikationen inte bara sker uppifrån och ned. EsperantoSverige har alla förutsättningar att fylla denna funktion. Men det gäller att göra esperantister uppmärksamma på detta, och möjligheterna portalen ger.

  Dessbättre har vi i Malmö de tekniska förutsättningarna att vara uppkopplade mot internet och visa skärmbilden med projektor. Så det var bara att lugnt och fridfullt gå igenom de olika flikarna, diskutera poängen med dem och se hur de fungerar. En medlem lade vi upp som test under kvällen, Alf Mobark. De övriga förklarade sig beredda att inom kort lägga upp sig själva på portalen. En lyckad och nyttig kväll!

  Jag rekommenderar alla som har möjlighet att göra på liknande sätt en träff och stimulera till aktiviteter på esperantosverige.se. Ibland behöver man en liten knuff där bak för att komma igång. Och jag misstänker att många ännu inte är medvetna om portalen, något som gäller även i Malmö...


   

 • Bakvänd reklam

   

  Jag brukar ofta hävda att vi gör oss själva en tjänst om vi börjar använda esperanto istället för att prata om det. Istället för att få folk att komma till oss, ge oss ut i världen och visa att esperanto finns, fungerar och används.

  Hela den här hemsidan är på ett sätt en sådan sak, även om den i första hand vänder sig till aktiva esperantister. Den skapar dock konsekvenser utanför sin målgrupp.

  Jag har redan skrivit och förklarat för 2-3 stycken programutvecklare som yrvaket frågat vad esperanto är, därför att jag ville översätta deras tillägg. En annan utvecklare kontaktade jag därför att vi behöver hans tillägg, men just esperanto fanns inte med i listan över språk som tillägget kunde användas till. Jag skrev och frågade. Svaret blev: "Jag trodde esperanto var utdött så jag tog bort det." Nu vet han att det inte är det och tillägget ska uppdateras så att vi kan använda det.

  För några dagar sen fick jag till och med en direkt förfrågan. "Vi håller på att få vårt tillägg översatt till fler språk och undrar om du vill översätta det till esperanto." Klart jag ville. Fixat på en timme! Fast vi har ingen nytta av det själva, men om de ber om det så...

  "Esperanto" syns ständigt för dem som letar igenom vilka språkfiler som finns för Joomla. Och i listan över översättningar av Kunena - tillägget som används för Diskutejo - såg poängställningen ett tag ut såhär:

   

   

  Vi har i alfabetisk ordning hamnat längre ner i listan nu, men ändå.

  Effekten av att vi håller på med den här sidan är att ordet 'esperanto' poppar upp lite här och var bland välutbildade individer som är intresserade av kommunikation, världen över. Det är väl inte så illa som lite bakvänd reklam för att esperanto finns, fungerar och används?

   

   

   

 • Vi fyller en månad idag!

  (Stella Lindblom, 2012-11-16)

   

  För oss som administrerar hemsidan känns det som om tiden rinner iväg men officiellt fyller vi faktiskt inte mer än en månad idag (16 november).

   

  Det är väl inget som kräver mer än en tolftedels tårta, dessutom en med blåbär på, så nybörjare vi är wink

   

  EsperantoSverige festas sian unu-monatan datrevenon hodiaŭ. Ne taŭgas tuta torto, sed almenaŭ 12-ono de unu, ĉu ne? wink

   

   

 • Nyårsfest på slottet Grésillon i Frankrike

  (Sara Török, 2012-11-15)

   

   

  I det charmiga lilla slottet Grésillon i Frankrike hålls kurser och festivaler, mest under sommaren. Under nyår öppnar man dock upp för nyårsmaskerad samt kurser, föreläsningar och speciellt program för barnen.

   

  28 december 2012 - 2 januari 2013

   

  http://gresillon.org

 • Elfino en Gotenburgo dum oktobro 2012

   

  Elfino, ankaŭ konata kiel Stella, iris al Goteburgo interalie por renkonti kun Andreas Nordström, unu el la kunlaborantoj pri nia retejo, kaj Inga Johanson.

   

  Mi ofte diras ke "aferoj okazas kiam homoj renkontiĝas", sed kiam temas pri Andreas, mi iris por renkonti lin ĉar "aferoj jam komencis okazi". Andreas dum multaj jaroj laboradis pri kelkaj el la malnovaj retejoj de svedaj esperantoorganizoj, ekz la gotenburga kluba paĝaro, la paĝaro de Eldona k. s. Li ŝatas la detalojn, la kodon kaj la etajn kaj belajn funkciojn. Li jam komencis kunhelpi pri faciligoj de specifaj detaloj ĉe EsperantoSverige kaj mi sentis ke mi volis ankaŭ iom pli personan kontakton, ĉar ni laste vidis unu la alian nur en Kungälv en la 80aj jaroj.

   

  Mi povis tuj sperti ke Andras konas multe pli pri la kodo ol mi. Nia retejo estas konstruita per helpo de programo kiu estas kvazaŭ vortprilaborilo, sed por retejoj. Mi ne devas scii kiel skribi kodon por konstrui funkciantan retejon, sed por solvi etajn problemojn kiel "kiel enigi ĉapelitajn signojn en plej bela kaj facila maniero", miaj konoj mankas. Sed Andreas scipovas! Pri ĝuste tiu problemo, ni povos baldaŭ vidi solvon.

   

  Mi ankaŭ renkontis kun Inga. Ni estis en la biblioteko de Biskopsgården, ŝia nuna laborejo dum la rekonstruado de la granda, centra biblioteko, por uzi komputilon tie. Mi rakontis pri la ideo kaj kiel funkcias ĉio en la paĝaro. Inga konstatis ke tio estas ege bona ideo kaj tuj fariĝis nova membro. Mia revo pri loko kie povas renkontiĝi ĉiu sveda esperantisto, malgraŭ ĉu li aŭ ŝi membras en organizo aŭ ne, malgraŭ ĉu ŝi aŭ li loke kunagadas en grupo, ankaŭ Inga ŝatas.

   

  Dum miaj renkontiĝoj kaj diskutoj kun jamaj membroj kaj eblaj membroj, mi lernis ke EsperantoSverige estas io nova por multaj homoj. Ĝi malsamas ol la plejmulto de retejoj kun kiuj konatiĝas multaj en la sveda esperantistaro. Multaj retejoj estas nuraj kanaloj por informo, oni vizitas ĝin por ekscii ion. Kiel vizitanto oni konsumas la informojn. Sed EsperantoSverige estas loko por kaj konsumi kaj mem produkti informojn.

   

  Ni fakte havas pedagogan taskon priskribi la retejon kaj instrui al uzantoj. Sara jam skribadas pri Oftaj demandoj - vi povas trovi pli kaj pli da informo pri kiel funkcias la retejon en Helpejo. Mi planas informan kunsidon kaj kurson dum la kongreso, sed ĝi estas iom tro longe for. Bezonatas ion pli rapide! Mi ŝatas renkonti homojn, do mi povus eble viziti se estas klubo aŭ grupo kiu volus lerni pli. Se vi interesiĝas pri EsperantoSverige kaj volas scii pli, kontaktu min. Ni povus almenaŭ Skajpi, ĉu ne?

   

   

 • SvEspKon-2013

    Årets Kongress hålls i Karlstad 10-12 maj. Alla esperantister och esperantoorganisationer är välkomna att deltaga.

  Under rubriken SvEspKon hittar du all information du behöver, på både svenska och esperanto.

  Den lokala kongresskommittén (LKK) är Anita Dagmarsdotter, Stella Lindblom, Lennart Svensson, Agneta Emanuelsson och Helfrid Karlsson. Om du har frågor, funderingar, förslag eller bara vill ta del av hur arbetet går framåt är du välkommen till diskussionerna i vårt forum (men du måste registrera dig som medlem och logga in först). Annars kan du mejla eller ringa i vanlig ordning.

   

    La ĉi-jara Kongreso okazos en Karlstad 10-12 de Majo. Ĉiu esperantisto kaj esperantoorganizo estas bonvena partopreni.

  Sub la rubriko SvEspKon vi trovas ĉiun informon vi bezonas, kaj en la sveda kaj en Esperanto.

  La loka kongresa komitato (LKK) konsistas el Anita Dagmarsdotter, Stella Lindblom, Lennart Svensson, Agneta Emanuelsson kaj Helfrid Karlsson. Se vi havas demandojn, pensojn aŭ sugestojn aŭ nur interesiĝas pri la progreso de nia laboro, vi estas bonvena en la diskutoj de nia forumo (sed vi devas registriĝi kiel membro kaj ensaluti unue). Vi ankaŭ povas retpoŝti aŭ telefoni kiel normale.

   

   

   

 • Program

  Kongressens tema

  Årets tema lyder "Språkliga rättigheter". Det är hämtat från UEAs nya övergripande strategi som konstaterar att det finns välkända institutioner för mänskliga rättigheter som t ex Amnesty International och organisationer som står för djurs rätt och naturskydd i större utsträckning som t ex naturskyddsföreningar, WWF och liknande. Men för alla utrotningshotade språk finns ingen välkänd gruppering. Är det månne en uppgift för esperantovärlden? Det kan du grunna på tills i maj.

  Huvudföreläsare är i år Stefano Keller som är ansvarig för Eksteraj rilatoj i UEA-styrelsen. Olof Pettersson kommer att göra en variant av den föreläsning han och Hokan Lundberg höll i Helsingborg. Arild Matsson kommer att ta hand om de eventuella spontana elever som dyker upp. Om tekniken står oss bi kommer vi att få en kortare pratstund i storbild över Skype med Martin Strid som befinner sig i Armenien. Förhoppningen är att han har hittat armeniska esperantister som kan medverka också.

  Utflykt

  Fredagen börjar kl 13 med en utflykt. Vad är väl en kongress utan en utflykt, säg. I år har vi koncentrerat oss på det näraliggande, nämligen Karlstads stadskärna. Värmland består till största delen av granskog, men utanför knuten på Kongresejo finns en hel del små intressanta upptäckter att göra. Anita Dagmarsdotter, boende i Karlstad och van vandringsguide från tidigare, lotsar oss runt på en maklig promenad på ca 3 km till ett femtontal platser. Efter en kortare inledning går vi till någon av de näraliggande restaurangerna för den gemensamma måltiden. Promenaden går vidare längs älven och Sandgrundsudden. Där ligger Länsmuseet och Sandgrund, det gamla (ö)kända danshaket som förra året omvandlades till museum. Den internationellt kände akvarellisten Lars Lerin har Sandgrund som bas. Några kanske kommer ihåg utflykten till Munkfors för några år sedan eller har sett filmen "För dig naken" på tv eller bio. Ni kan få ett kärt återseende medan nytillkomna har något fascinerande att vänta på. Efter museibesöket fortsätter resterande del av stadsvandringen.

  I priset ingår guidad stadsvandring, lunch samt inträde på konstmuseet. Pris: 270 kr. Boka tillsammans med anmälan i Butiko. Du kan ange särskild diet/allergi i anmälan.

  Fredagsföredrag

  Esperantoförbundet har startat en process för att titta lite mer fokuserat på hur information hanteras. Detta ämne ligger nära det som händer på internet-sidan med EsperantoSverige och förhoppningarna och möjligheterna att även utveckla domänen esperanto.se. Föredrag kommer att ges efter utflykten.

  Som en pärla på ett halsband kommer nästa programpunkt. Projektet EsperantoSverige fortsätter efter SEF att berätta om vad ESse är och hur det fungerar. Detta är en introduktion. Mer kommer under kommande dagar.

  Allt pekar för tillfället på att Förlaget Eldona Societo kommer att ha sitt årsmöte på fredag. Därutöver pågår Interkona vespero. Fika, dvs kaffe eller te med en smörgås (50 kr, förbeställs) kommer att finnas från kl 15 och framåt för dem som beställt. För den som vill kommer det att finnas konstant tillgång på olika brädspel.

  Lördagsmingel med årsmöten

  Kongressens invigning sker officiellt kl. 13 på lördag 11 maj. Den inleds enligt planerna med lokala politiker i en avslappnad situation tillsammans med kongresstemat.

  Årsmöten kommer att hållas för SEF (Svenska Esperanto-förbundet), ILEI (Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj) samt KELI (Kristana Esperanto-Ligo Interncia). Samling och diskussion av kommande verksamhet för intresserade samt ansvariga inom projektet EsperantoSverige. I samband med detta hålls, i mån av utrymme och efterfrågan, även en kortare genomgång av samarbetsmetoden OLSON.

  Dagen avbryts emellanåt av fika. Vissa måltider kan bokas och betalas med anmälan i Butiko. På förmiddagen räknar vi med att de flesta fortfarande smälter hotellfrukosten och därför kommer det att finnas frukt. På eftermiddagen serveras kaffe eller te med macka. Lunch intages privat på någon av de många restaurangerna och matställena i närheten. För den mindre nogräknade och stressade finns Timmys väl instekta korvmoj tvärs över gatan. För gänget som inte kan bestämma smakinriktning har vi Mitt i City där man kan köpa mat från flera håll och ändå sitta tillsammans. Pizzerior, Åhlénsrestaurang, sushi, rawfood på Happy eller en standardiserad lördagslunch på någon av restaurangerna runt Stora Torget. Allt är möjligt.

  Kvällens buffé serveras av husmor på Residenset. Hon brukar ha hand om middagar för landshövdingen med gäster, så vi är i goda händer. Till maten blir det internationell underhållning av lokal kurdisk musik- och dansgrupp. Fika för- och eftermiddag samt kvällsbuffé med underhållning kostar 330 kr.

  Söndagseftersläckning

  Kongressen avslutas lagom till lunch så att alla hinner återbesöka den nya favoritrestaurangen från lördagen alternativt nogsamt undvika att upprepa samma misstag som under gårdagen innan hemfärden. Förmiddagsfika bestående av kaffe eller te samt macka kan beställas i förväg. Idag förväntar vi oss att några kanske vill åka hem så fort som möjligt och behöver lite mer påfyllning efter hotellfrukosten.

  De som yrvaket har insett att de sitter i en styrelse har möjlighet att bedriva konstituerande möten och övriga kan vi säkert hitta på något åt. Under söndagseftermiddagen planerar vi att hålla introduktionskurs i esperanto för lokalt nyfikna. En utställning har funnits i Bibliotekets foajé veckan innan kongressen och förhoppningen är att någon har sett den och blivit nyfiken. För att dessa ska slippa läsa i tidningen att de missade introkurs på fredagen håller vi den efter att tidningarna har publicerats.

 • Kongresurbo Karlstad

  La kongresejo en Karlstad estas ege ĉarma kaj bela loko, parto de ejo kiun dispnas Sverige Amerika Centret en la domo Residenset meze de la urbocentro.

  Residenset situas nur du kvartaloj for de la fervoja stacidomo kaj kelkaj kvartaloj for de la plej konataj kaj bonaj restoracioj kaj hoteloj. La pejzaĝo de la multaj frontaj fenestroj estas unu branĉo de la rivero Klarälven kaj la malnova teatro. Sur la akvo kuŝas boato kiu estas restoracio (karesnomata "matvraket").

  En la alia flanko de la strato stara la Duko de Vermlando, poste reĝo Karlo IX, kiu rigardas la urbon al kiu li donis urbajn rajtojn jam en 1584. Ĝi estis konstruita sur la Tingvalla insulo, foirejo kaj juĝejo jam de vikinga tempo, en la deltalando de Klara rivero. De cent kaj kelkaj personoj la enloĝantaro kreskis ĝis ĉ. 5 000 apenaŭ tricent jarojn poste. Julia vespero en 1865 incendio trafis la urbon kaj nur horojn poste preskaŭ ĉiu domo estis for. La samon okazis al plej multaj lignodomaj urboj de la lando. La rekonstruado tuj komencis, novaj lignaj domoj permesis al homoj reveni. Oficialaj domoj poste ĉefe estis konstruitaj de ŝtono. Oni prifosadis centrajn partojn en 2004 kaj retrovis i. a. restoj de gastejo posedata de Eva Lisa Holtz, ”Sola i Karlstad”. Statuo ”Sola i Karlstad” staras nur kelkajn metrojn for de la residenso.

  Oni rekonstruis, parte ŝanĝis la urban planon kaj la fervojo atingis la urbon, kien multaj homoj de aliaj gubernioj alvenis por labori en la rekonstruado. La enloĝantaro kreskis ĝis ĉ. 10 000 en 1900 kaj hodiaŭ ĉ. 62 000 personoj.

  De 1999 Karlstad estas universitata urbo kaj la preskaŭ 12 000 studentoj bone videblas en la urbo, spite al lokigo de la universitato 7 km for de la urbocentro. Jam en 1843 okazis edukado de instruistoj en Karlstad, kaj poste en 1907 edukado de flegistinoj, en 1967 filialo de universitato kaj en 1977 altlernejo.

  Por promenanto kaj biciklanto la vivo estas facila, ĉar deklivoj maloftas. La komunumo elpruntas somere senkoste bicikloj por uzi en la urbo. Por posedanto de boato logas la diversaj branĉoj de la rivero kaj la vasta ŝeraro en la norda parto de lago Vänern.

  La urba ĝardeno estis fondita du jaroj antaŭ la incendio kaj estas ŝatata celo de promenantaj karlstadanoj. Vizito ĝustatempe – en Majo - kiam la malofta 'neĝborula arbo' (Halesia) floras, indas.


   

  Pliaj informoj pri Karlstad

  Karlstad komunumo

  Destination Karlstad - informoj por turistoj kaj vizitantoj

 • Kongresstad Karlstad

  Kongressen i Karlstad hålls i år i en del av den trevliga och vackra del som disponeras av Sverige Amerika Centret i byggnaden Residenset mitt i stadens centrum.

  Residenset ligger två kvarter från järnvägsstationen och i omgivningen finns ett flertal av stadens mest kända hotell och restauranger. Utsikten från de många fönstren visar en av förgreningarna av Klarälven samt gamla teatern. På vattnet utanför flyter en båt som är restaurang (Matvraket i folkmun).

  På andra sidan gatan tittar Hertigen av Värmland, senare kung Karl IX, ut över staden han gav stadsrättigheter 1584. Staden är byggd på ön Tingvalla i Klarälvsdeltat, en marknads- och tingsplats redan före vikingatiden. Från drygt hundra personer växte befolkningen till ca 5000 knappt 300 år senare. En julikväll år 1865 inträffade en brand och inom endast några få timmar var nästan all bebyggelse borta. Detta öde är detsamma för många trähusstäder i landet. Återuppbyggnaden började genast och nya trähus lät människorna återvända. Offentliga hus byggdes därefter huvudsakligen av sten. Vid utgrävningar i de centrala delarna 2004 fann man bl a resterna av ett värdshus ägt av Eva Lisa Holtz, ”Sola i Karlstad”. Statyn ”Sola i Karlstad” står bara några meter ifrån Residenset.

  Man byggde om och ändrade delvis stadsplanen så att tåget kunde nå staden som många från andra län kom till för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Invånarantalet har ökat från ungefär 10 000 personer år 1900 till ca 62 000 idag.

  Från och med 1999 är Karlstad universitetsstad med nästan 12 000 studenter, en synlig del av staden trots att själva lärosätet förlades till Kronoparken 7 km utanför centrum. Redan 1843 försiggick utbildning av lärare i Karlstad, vilket utökades med skola för sjuksköterskor 1907. Filial till universitet blev det 1967 vilket omvandlades till Högskola 1977.

  För flanörer och cykelburna är livet lätt eftersom det finns få backar. Om sommaren lånar kommunen ut cyklar för användning i staden. För båtägare lockar älvens många utflöden och norra Vänerns skärgård.

  Stadsträdgården grundades två år före branden och är ett omtyckt mål för promenerande karlstadsbor. Ett besök i rättan tid - i maj - när det sällsynta snödroppsträdet (Halesia) blommar är en upplevelse.

   

  Mer information om Karlstad

  Karlstad kommun

  Destination Karlstad - information för turister och besökare

   

Artikoloj en tempa ordo  

   
© EsperantoSverige 2012