Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI

Skriva med esperantotecken

Detaloj

(Denna artikel är tidigare publicerad som språkspalt i La Espero 2010:1)

En tidigare språkspalt har handlat om olika sätt att skriva esperantotecken utan esperantotecken, genom att använda t.ex. x- eller h-metoden, alltså skriva cx eller ch istället för ĉ. Många gånger vill man dock använda de rätta övertecknade bok­stäverna. Ett sätt är då att använda funktionen x-al-unikodo på Esperanto­förbundets hemsida, www.esperanto.se/x-al-unikodo.html. [Samma funktion kan även nås från EsperantoSverige i menyn Språkstöd uppe till höger, under alternativet Övertecken.] Här kan man klistra in text skriven med x- eller h-metoden, men också texter med formen c’, c^ eller ^c, och med ett klick få texten omvandlad till Unicode-format med esperantotecken, som man sedan kan kopiera och klistra in i ett dokument eller mejl.

Det är ju dock inte alltid man har tillgång till en internet­upp­kopp­ling, och oavsett är det förstås enklare att kunna skriva texten direkt med tangentbordet. För Windows­­användare finns då till exempel programmet Esperanta Klavaro, EK, som man kan ladda ner från http://www.esperanto.mv.ru/Ek/ och installera.

Om detta känns för avancerat, kan man dock – även på Macintosh – välja finskt utökat tangentbord respektive svenskt med samiska språk i Windows, och då åtminstone skriva de med cirkumflex övertecknade bokstäverna direkt genom att skriva ^ följt av önskad bokstav: ^c blir ĉ osv. U med breve, ŭ, går dessvärre inte att skriva med denna metod, utan får i så fall skrivas med accent, ú.

Homoj en tiu ĉi konversacio

Komentoj (2)

  • Med Kalle Kniiviläs hjälp hittade jag fram till en annan lösning. För mac-användare funkar det att installera denna fil så kan man välja tangentbord uppe i kontrollmenyn beroende vilket språk som är aktuellt.
    Filen gör att man skriver cx men så fort man skrivit kombinationen slås det ihop till ett ĉ. Mycket trevligt. Enda nackdelen är att det händer att det knyter sig när man ska skriva in lösenord, men då får man skifta tangentbord till svenska.

  • På samma ställe (menyn Enhavo > Dosiera arkivo > Teknikaĵoj, alltså här) finns nu även en nedladdningsbar svensk tangentbordslayout med snabbkommandon för esperantotecken som bör kunna användas i de flesta någorlunda aktuella versioner av Windows.

Aldoni komenton
   

Artikoloj en tempa ordo  

   
© EsperantoSverige 2012