Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI


Hitta hit!

Esperanto-Gården

Stiftelsev. 1

680 96 Lesjöfors

0590-309 09

e-post: Tiu ĉi e-poŝtadreso estas protektita kontraŭ spam-robotoj. Vi devas ebligi JavaScript por vidi ĝin.

 

Koordinater:

59.98132 14.17507

N 59° 58.879 E 014° 10.504

N 59° 58' 52.752" E 14° 10' 30.252"

Pri ni

Välkommen! - Bonvenon!

Tack till alla våra frivilliga medhjälpare som ställt upp med kunskap och konkret arbete under året. Tack till våra kunder för att ni anlitar oss.
Följ oss på Facebook: www.facebook.com/esperantogarden

Välkommen, enskilt eller i grupp, året om

Esperanto-Gården har öppet med full kapacitet och kan erbjuda logi för allt från en enda övernattare till åttio. Året runt – nära till idrottsplatsen, skidspår och lokal slalombacke, bad och skogspromenader med möjlighet till bär, svamp och fiskeEnkelt vandrarhemsboende eller så betalar du extra för bäddning och städning. Vi kan också ordna frukost eller bistå med mat, särskilt för större grupper. Ta kontakt, ankomst enligt överenskommelse dygnet runt. 

Esperanto-Gården är en medlemsägd kursgård och ett fristående vandrarhem (inte medlem i någon vandrarhemsorganisation) mitt i Lesjöfors, som ligger på ungefär samma avstånd (ca 300 km) från Göteborg, Oslo och Stockholm. Esperanto-Gården lämpar sig väl för evenemang med deltagare från när och fjärran.

Lesjöfors är en anrik bruksort i Filipstads kommun med intressanta besöksmål, såsom Lesjöfors Museum och Långbans Gruvby – där bröderna John och Nils Ericson föddes. Besök Tibergs uddes blomsterängar med sina orkideer under våren och försommaren, Rämmen med sin kyrka och den Myrmanska familjegraven som hedrar sin trotjänarinna och visar upp klassamhällets storhet, Hembygdsgården, klockargården som även var bygdens skola och Herrgården med sitt Tegnerrum. Och så Sveriges högsta berg söder om 60 breddgraden, Dalkarberget, med sitt utsiktstorn, samt minneskullen vid Sjösta (Dalkarsjön), som är ortens vattentäkt. 

Dessa lokala turistmål ligger alla inom 15 km avstånd från Esperanto-Gården.

Mycket mera finns att se och göra på avstånd med en restid på 30-70 minuters enkel resa (max 50 km).

Esperanto-Gården är ett tidigare äldreboende, vilket lämpar sig väldigt väl för verksamheten. Här finns gott om utrymmen för möten, kurser och övernattande gäster från hela världen.

Renoveringar och service

Under 2015-2016 har vi genomförts diverse ombyggnationer både ute och inne. Fönsterbyte i våra 23 gästrum går mot sitt fullbordande. Fönstersmygen är nu panelbeklädd och fönstren är försedda med mörkläggningsgardin så morgonsolen/ljuset inte skall störa våra gäster.

Varje våningsplan har numera försetts med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. De flesta rummen har även genomgått en "ansiktslyftning": ommålning, ny belysning både i tak och på sängarna samt klädskåp.

Väljer du att boka B&B hos oss eller inte själv vill fixa frukosten som vandrarhemsgäst, kan du boka din frukost hos oss. Frukosten äter våra gäster i stor matsalen med tillhörande serveringsrum som har försetts med ett nytt golv och förändras för att du som gäst skall hinna slappna av en stund inför den fortsatta resan. Du kan gå direkt ut i trädgården om vädret är fint.

Ute har vår stora carport genomgått en stor förändring – en del har förändrats till ett inbyggt förråd för allt material och de maskiner som behövs för det yttre arbete.

Vad är esperanto, vill du ta reda på eller skingra dina fördomar? I regel finns möjligheten att anordna en privat eller liten gruppkurs på 90 – 120 minuter för intresserade gäster – fråga personalen. 

Föreningsinfo

Kursgården grundades av intressenter främst i bergslagsområdet, som ville ha en fast punkt där möten mellan människor kan uppstå och föra utvecklingen framåt. Eldsjälen Lennart Svensson, som än idag håller i den dagliga driften, drog igång verksamheten 1996.

Traditionellt hålls Sommarkursen i esperanto i juli varje år. Den är ett arvegods från Karlskoga Folkhögskola som bedrev terminslånga kurser i esperanto på 80- och 90-talen. Sommarkursen i esperanto ordnades 15-22 juli 2015, men 2016 blev det ingen kurs, bara en mindre informell träff. Orsaken till att det inte blev något större evenemang denna sommar är att vi gör omorganiseringar på Esperanto-Gården för att i framtiden igen kunna erbjuda ännu bättre förutsättningar för esperantoevenemang, våra vandrarhems- och konferensgäster.

Styrelsemedlemmar 2016-2017 valda vid årsstämmam den 22-23 oktober 2016: Ordförande Anna Ritamäki-Sjöstrand, Mariehamn, Åland, vice ordförande Lennart Svensson, Lesjöfors, sekreterare Anna Eriksson, Upplands Väsby, Gunnar Olsson, Skövde och Martin Strid, Borlänge. Suppleanter är Douglas Draper, Oslo och Sonja Persson, Mora.

Komento (0) Vizitoj: 31468

Vår kalender

13
jul
Lesjöfors
Dato 13 julio 2018, 12:00