Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI


Kursen 2013 med prästens lilla kråka på esperanto

Esperanto-Gårdens sommarkurs arrangeras i år mellan söndagen den 14 juli till onsdagen den 17 juli 2013. Lärare och samordnare var Carola Antskog (barn och nybörjare), Martin Strid (sång, föreläsning, språkrådgivning), Douglas Draper (konversation), Anna Ritamäki-Sjöstrand (programsamordning) och Lennart Svensson (transporter, mat och logi).

Inklusive arrangörer var vi ett drygt 20-tal. Några elever deltog inte på heltid. Det fanns ungefär lika många barn som vuxna med, så stämningen blev lekfullt generationsöverskridande. Bland annat sjöng vi och lekte Pastra la korniko (än slank det hit, ni vet) från Martins samlade sångskatt. Själv kom han inte ihåg om vem som översatt den, kanske han själv. Nöjda var vi i alla fall. Texten fungerar rytmiskt och innehållet är precis lika absurt som i originalet. Vi filmade oss också med förhoppningen att lyckas sprida denna ringlekspärla utanför språkområdets gränser. Trots tekniska brister tror vi att vi lyckas förmedla vad Pastra la korniko går ut på.

Nästa sommarkurs arrangeras 13-20 juli 2014 (söndag till söndag). Antagligen blir det möjligt att välja att komma senare under veckan och bara delta i veckoslutets exkursionsprogram också. Vi har redan under kursen tagit kontakt med spännande lärare som vi hoppas vi kan bekräfta så småningom. (Med reservation för ändringar.)

Se filmen publicerad den 17 jul 2013 på Youtube:

Prästens lilla kråka på esperanto, Esperanto-Gården, Lesjöfors, juli(e) 2013
2 x Pastra la korniko/ volis en trafikon / sed ne havis kondukiston.
2 x Jen glitis tre / jen glitis re / kaj jen glitis en fosaĵon.

Pastra la korniko på Youtube

Mer information om 2013 års kurs hittar ni här under i pressmeddelandet som gav resultat i form av tre artiklar i lokaltidningarna: Värmlands folkblad, Filipstads tidning och Nya Wermlands-tidningen.

Så här såg vårt pressmeddelande den 16 juli om kursen ut:

Glada esperantolekar i Lesjöfors

I morgon (ons 17 juli) avslutas sommarens internationella esperantokurs för barn och vuxna på Esperanto-Gården i Lesjöfors.

Figurerna Mazi, Princino Silvja och Korvaks lär ut esperanto på tecknad film. "Pastra la korniko" är Prästens lilla kråka som "jen glitas tre, jen glitas re" innan den far i diket. Det konverseras om byråkratin kring vägbyggen i Armenien, lagstiftning på Åland, översättning samt om för och nackdelar med Esperanto-Gården i Lesjöfors. Och en hel del annat som vidgar vyerna för 20-talet deltagare i årets kurs.

Esperanto-Gården har sedan i fjol en ny ordförande, Anna Ritamäki-Sjöstrand, som bor på Åland. Hon är liksom den andra utländska styrelsemedlemmen Douglas Draper från Oslo på plats under kursen. Esperanto-Gården har hon besökt flera gånger för att delta i olika evenemang, stora internationella såväl som små.
- Jag hoppas att Esperanto-Gården ska hålla och stärka sin position som en internationell samlingsplats, men också att vi kan bidra med mer för att stärka orten Lesjöfors. Vår allt-i-allo Lennart Svensson är förstås insatt i det lokala, men för mig själv är det en stor utmaning att bidra på distans, säger Anna Ritamäki-Sjöstrand som kommer att besöka Esperanto-Gården nästa gång i samband med årsmötet i oktober.

Esperanto-Gården är en kursgård och ett vandrarhem med mer än 80 bäddplatser i Lesjöfors i Värmland. Esperanto-Gården drivs som ett kooperativ och är öppet året runt sedan 1996.

Kursen pågår till kl. 16 på eftermiddagen onsdagen den 17 juli. Därefter håller Esperanto-Gårdens styrelse möte och avreser på torsdagen.

www.esperantogarden.se
tel. 0590 30208 (Lennart Svensson), +358-50 379 3146 (Anna Ritamäki-S)

Komentoj

  • Neniuj komentoj troveblas
Aldoni komenton

Vår kalender

13
jul
Lesjöfors
Dato 13 julio 2018, 12:00