Bonvenon kara membro!

Ĉu vi volas membriĝi? Uzu la formularon en la paĝo Membriĝi sub la ĉefa menuo EsperantoSverige.

ENIRI


Händelserapporter

Debattinlägg i Värmlands Folkblad

av Lennart Svensson:

Vad är solidaritet?

Vad är solidaritet? För de flesta tycks det röra sig om pengar, Ofta är frågan enkelriktad, vilket innebär att personen anser att den ekonomiskt starke kan avstå något till personen ifråga. Skulle personen behöva avstå en 20-kroning i löneökning till någon lågavlönad är denne lågavlönade en utsugare.

En annan variant är, du skall visa solidaritet med den svage, sjuke, förtryckte, olika minoriteter och så vidare. Men har du någon gång hört att du kan vara språksolidarisk?

Du kan bli språksolidarisk med de små språken i världen, bland annat svenskan! Men även med de personer som har det svårt att lära sig främmande språk. Gäller även de som tvingats på ett nytt officiellt språk som bestämts av makthungriga krigsherrar, religionsutövare eller stadsöverhuvud (politiker).

I världen talades över 7 000 olika språk, för ett antal år sedan, idag sägs ofta 6 000. Googla på ”språkdöden” så finner du bland annat: UNESCO förutspår att enbart 10 procent av världens språk kommer att överleva de närmaste 100 åren och har därför samlat de hotade språken i en atlas på globalarkivet.se/3492

1946 började en språklig maktstrid i första hand mellan engelska, franska och tyska i Västeuropa.

Tack vare filmindustri, TV, musik, USA-krigsapparat och England som duktig kolonisatör med vapen i hand under drygt 200 år, lyckats de döpa sina nationella språk och kalla det internationellt.

Genom ett dekret av Duman skulle ryskan få en liknande ställning i Östeuropas skolor.

Jag kan engelska, säger många, trots att de ofta bara kan korridorer i språket. Skulle deras engelskakunskaper ha samma djup och bredd som hemspråk? Svara nu ärligt på frågan: Kan du engelska, eller ditt andraspråk är något annat språk, lika bra som ditt hemspråk? En känd lingvist sa en gång: lyssna på de flesta som säger sig kunna engelska. De talar engelska på samma sätt som en strokedrabbad person talar sitt hemspråk

Ur filmen l`utopie est la vérité de demain – Victor Hugo producerad av S.A.T – E.F.K, Paris

Farri, Spanien: ”Esperanto är den perfekta ekologiska idén. Åt envar modersmålet, och esperant åt alla. På så sätt får alla lika rättigheter, oavsett språk. Om de talar engelska eller occitanska, står de på precis samma nivå.”

Florél [estu Floréal] Martorell, VinilKosmo, Frankrike: ”Detta är en del av det samhälle jag föreställer mig. Världen är en stor by, och man talar ett gemensamt språk. Men utan att vilja utrota de andra språken. De består av en mängd olika kulturer. Mitt eget modersmål är katalanskan. Hemma talar jag katalanska och utomlands esperanto.”

Makteliten har genom härskarteknikens principer att osynliggöra och sprida felaktigheter om esperanto motarbetat införande av esperanto i världens skolor. Till ett NF-konvent 1925 avslogs frågan att NF skulle uppmana sina medlemsländer att införa eo som obligatoriskt språk. En delegat sa: - kontakten mellan olika länder skall handhas av eliten (politikerna?) för de har kunskapen och möjligheten att finna lösningar om något problem uppstår – lösningen är oftast vapenskrammel.

Vid årets internationella sommarkurs, 15-22 juli, kommer Zlatko Tiŝljar som är medförfattare till boken – La Zagreba Metodo, för att undervisa nybörjarna. Boken har tryckts i över 42 000 ex, och har använts i undervisning i många länder. Men i Sverige har troligen endast någon enskild person använt boken för esperantiostudier.

Lennart Svensson

Esperantogården

 

Värmlands Folkblad [ vf.se –> esperanto]

Publicerad: 2015-07-01 07:09

 

 

 

Komento (0) Vizitoj: 1660

Kursen 2013 med prästens lilla kråka på esperanto

Esperanto-Gårdens sommarkurs arrangeras i år mellan söndagen den 14 juli till onsdagen den 17 juli 2013. Lärare och samordnare var Carola Antskog (barn och nybörjare), Martin Strid (sång, föreläsning, språkrådgivning), Douglas Draper (konversation), Anna Ritamäki-Sjöstrand (programsamordning) och Lennart Svensson (transporter, mat och logi).

Inklusive arrangörer var vi ett drygt 20-tal. Några elever deltog inte på heltid. Det fanns ungefär lika många barn som vuxna med, så stämningen blev lekfullt generationsöverskridande. Bland annat sjöng vi och lekte Pastra la korniko (än slank det hit, ni vet) från Martins samlade sångskatt. Själv kom han inte ihåg om vem som översatt den, kanske han själv. Nöjda var vi i alla fall. Texten fungerar rytmiskt och innehållet är precis lika absurt som i originalet. Vi filmade oss också med förhoppningen att lyckas sprida denna ringlekspärla utanför språkområdets gränser. Trots tekniska brister tror vi att vi lyckas förmedla vad Pastra la korniko går ut på.

Nästa sommarkurs arrangeras 13-20 juli 2014 (söndag till söndag). Antagligen blir det möjligt att välja att komma senare under veckan och bara delta i veckoslutets exkursionsprogram också. Vi har redan under kursen tagit kontakt med spännande lärare som vi hoppas vi kan bekräfta så småningom. (Med reservation för ändringar.)

Se filmen publicerad den 17 jul 2013 på Youtube:

Prästens lilla kråka på esperanto, Esperanto-Gården, Lesjöfors, juli(e) 2013
2 x Pastra la korniko/ volis en trafikon / sed ne havis kondukiston.
2 x Jen glitis tre / jen glitis re / kaj jen glitis en fosaĵon.

Pastra la korniko på Youtube

Mer information om 2013 års kurs hittar ni här under i pressmeddelandet som gav resultat i form av tre artiklar i lokaltidningarna: Värmlands folkblad, Filipstads tidning och Nya Wermlands-tidningen.

Så här såg vårt pressmeddelande den 16 juli om kursen ut:

Glada esperantolekar i Lesjöfors

I morgon (ons 17 juli) avslutas sommarens internationella esperantokurs för barn och vuxna på Esperanto-Gården i Lesjöfors.

Figurerna Mazi, Princino Silvja och Korvaks lär ut esperanto på tecknad film. "Pastra la korniko" är Prästens lilla kråka som "jen glitas tre, jen glitas re" innan den far i diket. Det konverseras om byråkratin kring vägbyggen i Armenien, lagstiftning på Åland, översättning samt om för och nackdelar med Esperanto-Gården i Lesjöfors. Och en hel del annat som vidgar vyerna för 20-talet deltagare i årets kurs.

Esperanto-Gården har sedan i fjol en ny ordförande, Anna Ritamäki-Sjöstrand, som bor på Åland. Hon är liksom den andra utländska styrelsemedlemmen Douglas Draper från Oslo på plats under kursen. Esperanto-Gården har hon besökt flera gånger för att delta i olika evenemang, stora internationella såväl som små.
- Jag hoppas att Esperanto-Gården ska hålla och stärka sin position som en internationell samlingsplats, men också att vi kan bidra med mer för att stärka orten Lesjöfors. Vår allt-i-allo Lennart Svensson är förstås insatt i det lokala, men för mig själv är det en stor utmaning att bidra på distans, säger Anna Ritamäki-Sjöstrand som kommer att besöka Esperanto-Gården nästa gång i samband med årsmötet i oktober.

Esperanto-Gården är en kursgård och ett vandrarhem med mer än 80 bäddplatser i Lesjöfors i Värmland. Esperanto-Gården drivs som ett kooperativ och är öppet året runt sedan 1996.

Kursen pågår till kl. 16 på eftermiddagen onsdagen den 17 juli. Därefter håller Esperanto-Gårdens styrelse möte och avreser på torsdagen.

www.esperantogarden.se
tel. 0590 30208 (Lennart Svensson), +358-50 379 3146 (Anna Ritamäki-S)

Komento (0) Vizitoj: 2471

Nova estraro ĉe Esperanto-Gården 2012

Esperanto-Gården ricevis novan estraron

La jarkunveno de la kooperativo Esperanto-Gården (Esperanto-Domo en Lesjöfors) sabate la 13an de oktobro elektis estraron, kiu sekvtage inter si elektis la funkciulojn.

Nova prezidanto estas Anna Ritamäki-Sjöstrand. Vicprezidanto elektiĝis la antaŭa prezidanto Lennart Svensson, kiu ankaŭ prizorgas la praktikaĵojn de la gastigejo. Tomas Jansson estas nova sekretario. Daŭrigas en la estraro Jan Svensson kaj la kasisto Anders Rylander. Vicestraranoj estas Hokan Lundberg (nova) kaj Douglas Draper. 

(En la bildo, de maldekstre: Tomas Jansson, Lennart Svensson, Anna Ritamäki-Sjöstrand kaj Douglas Draper.)
 
La jarkunveno donis al Bengt Nordlöf la taskon esti kunvokanto de la elektoprepara grupo. Li ankaŭ plenumas la rolon de konstanta estrara konsilanto.
 
Inter la prioritatoj de la nova estraro troviĝas organizado de multflanka somera esperantokurso en la julia semajno 29 (la semajno antaŭ la Universala Kongreso en Rejkjaviko).
 
La nova prezidanto estas kontaktebla per la retadreso: anna.ritamaki ĉe kolumbus . fi
 
Komento (1) Vizitoj: 2846

Vår kalender